Cine suntem

Biblioteca Științifică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (UPSC) din Chișinău este parte integrantă a procesului de învățământ și a activității de cercetare științifică. Scopul principal al bibliotecii este dezvoltarea colecției de carte, modernizarea serviciilor de bibliotecă și valorificarea maximă a potențialului bibliotecii orientat spre asigurarea cu resurse informaționale a programelor de studii, a activităților de cercetare, dezvoltare și inovare din cadrul catedrelor, departamentelor și a programelor de formare profesională continuă.

În temeiul Hotărârii Guvernului RM (nr. 747 din 7 octombrie 2020) pentru aprobarea Regulamentului privind evaluarea bibliotecilor publice și în baza Ordinului nr. 4 din 17.01.2023 al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, anexa nr. 4 „Cu privire la rezultatele evaluării bibliotecilor din învățământul superior”,  Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” i s-a conferit categoria de evaluare superioară.

Foto 1. Echipa Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”

Misiunea Bibliotecii Științifice constă în asigurarea informațională a procesului de studii, cercetare și formare continuă, prin dezvoltarea și actualizarea colecțiilor, extinderea accesului la resurse informaționale, diversificarea serviciilor și produselor informaționale, oferirea de facilități pentru informare și lectură, precum și formarea culturii informaționale a utilizatorilor.

Funcția principală a bibliotecii constă în dezvoltarea și actualizarea resurselor și serviciilor informaționale, menite să sprijine curriculumul universitar și programele de cercetare ale studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cadrelor didactice, cercetătorilor.

În temeiul Hotărârii Guvernului RM (nr. 485/2022) cu privire la reorganizarea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” după fuziune (absorbție) cu Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă, a fost reorganizată și structura Bibliotecii Științifice.

Actuala structură a Bibliotecii este constituită din două subdiviziuni principale: Serviciul Informațional și Serviciul Comunicare a colecțiilor. În componența Serviciului Informațional activează subdiviziunile: Completare. Catalogare. Clasificare; Bibliografie și Informare; Centrul de Informare și Documentare. Serviciul Comunicarea colecțiilor include: Sala de lectură cu profil universal; Sala de lectură  Filologie și Beletristică; Sala de lectură Arte; Sala de lectură din cadrul Facultății Fizică, Matematică și Tehnologii informaționale; Sala de lectură din cadrul Centrului Formare Continuă și Leadership; Sala de lectură din cadrul Facultății Biologie, Chimie; Împrumut la domiciliu: publicații științifice și didactice; Împrumut la domiciliu 2. Din  structura bibliotecii face parte Centrul Biblioteconomic Departamental.

Foto 2. Lansarea Centrului de Informare și documentare. 31 octombrie 2024

Biblioteca a elaborat și actualizat un set de politici și regulamente în vederea îndeplinirii misiunii, scopurilor și obiectivelor sale, printre care se numără: Politica de dezvoltare a resurselor informaționale Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (2022), Politica privind formarea continuă a personalului Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” (2022), Politica de cercetare în cadrul Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”(2022), Politica instituțională privind Știința Deschisă și Accesul Deschis la informație (2024); Regulamentul de organizare și funcționare a Bibliotecii Științifice Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (2020), Regulamentul privind gestionarea colecției Bibliotecii Științifice a UPSC (2022); Regulamentul de organizare și funcționare a Repozitoriului Instituțional Digital (2024), Regulamentul de organizare și funcționare a Centrului universitar de Informare și Documentare (2024).

Biblioteca Științifică a UPSC, prin dezvoltarea și organizarea colecțiilor, răspunde cerințelor complexe și diverse de informare privind procesul de studii și  de cercetare ale studenților, masteranzilor, doctoranzilor, cadrelor didactice, cercetătorilor, precum și ale altor categorii de utilizatori. Colecțiile Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” (BȘ UPSC) au un profil științific axat pe nevoile educaționale și de cercetare a universității, asigurând o bază pluridisciplinară pentru studiile universitare și activitățile de cercetare, fiind specializate în funcție de profilul facultăților și domeniile de interes academic.

Foto 3. Expoziție Achiziții noi

Colecția de carte a bibliotecii se dezvoltă prin achiziții de carte de la librăriile editurilor naționale și internaționale, prin abonarea edițiilor periodice și a bazelor de date, de la Centrul Editorial Poligrafic UPSC, schimbul interbibliotecar, donații de carte de la autorii implicați în realizarea Proiectelor de cercetare, donații din partea instituțiilor de stat și nonguvernamentale: Ambasada SUA, Academia Română, Institutul de  Filologie, Asociația Ars Historica, Agenția Universitară Francofonă, Mănăstirea Putna, INOVEST, Consiliul Europei, ORANGE Moldova,  Moldpresa Grup, ANTEM, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Camera Națională a Cărții, Ministerul Culturii al RM ș. a.Schimbul de publicații, atât național, cât și internațional, reprezintă o sursă importantă de dezvoltare a colecțiilor Bibliotecii Universitare. Relațiile de colaborare ale Bibliotecii Universitare cu alte biblioteci și centre informaționale sunt stabilite în baza unor acorduri bilaterale. Printre partenerii Bibliotecii Științifice a UPSC la nivel internațional se regăsesc: Biblioteca Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Biblioteca Universității „Petre Andrei” Iași; Biblioteca Universității din Pitești; Biblioteca Universității „1 decembrie” Alba Iulia; Biblioteca Universității „Petru Maior” Târgul Mureș; Biblioteca Universității Transilvania din Brașov; Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca; Biblioteca Universității din Craiova; Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a Universității „A.I. Cuza” din Iași; Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați ș. a.

In procesul de dezvoltare biblioteca a stabilit și menține un schimb activ de publicații cu bibliotecile din Republica Moldova: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Științifică a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Biblioteca Științifică a Universității Tehnice a Moldovei, Biblioteca Științifică a ASEM, Biblioteca Științifică a Universității de Stat din Moldova, Biblioteca Universității de Stat din Comrat, DIB ULIM ș.a.

Foto 4. Zile de informare. Sala de lectură din cadrul Centrului de Formare Continuă și Leadership

Colecția Bibliotecii include 813 972 unități materiale cărți, 498 titluri publicații seriale, 55775 articole științifice, 5365 documente electronice.

Colecțiile Bibliotecii științifice sunt organizate într-un sistem unitar, pentru a asigura utilizarea deplină a acestora, integrarea și identificarea rapidă a fiecărei publicații. Sunt create condițiile necesare pentru consultarea documentelor de către toate categoriile de utilizatori, atât în sălile  de lectură, cât și prin împrumutul la domiciliu. Biblioteca Științifică a UPSC promovează accesul deschis la informație la nivel național, prin intermediul Programului Internațional EIFL-OA. Fiind parte a Consorțiului REM (Resurse Electronice pentru Moldova), Biblioteca oferă acces la 8 baze de date internaționale, printre care: Duke University Press, Edward Elgar Publishing, IOP Science, Open Edition Journals, Royal Society Journals Collection, ACM Digital Library (Advancing Computing as a Science & Profession), The Company of Biologists, Mathematical Sciences Publishers (MSP) Journals ș.a.

Pe parcursul anilor, utilizatorii Bibliotecii au beneficiat de resurse informaționale oferite de edituri și platforme internaționale de prestigiu. Astfel, Editura Springer Nature a oferit acces gratuit la peste 500 de manuale din colecțiile sale de cărți electronice. De asemenea, utilizatorii au avut acces la baza de date Central and Eastern European Online Library (CEEOL), precum și la baza de date MLA International Bibliography with Full Text, produs al Asociației de Limbi Moderne din SUA (Modern Language Association). Totodată, au fost disponibile patru baze de date cu publicații științifice editate de Asociația Americană de Psihologie: APA PsycTests, APA PsycExtra, APA PsycArticles și APA PsycBooks. În plus, evidențiem bazele de date English Language Learning, precum și Education Source, specializată în domeniul științelor educației, ș.a.Pentru a pune în valoare și a asigura o comunicare eficientă a documentelor, Biblioteca gestionează Catalogul electronic partajat în baza softului de bibliotecă Aleph, înregistrând resursele informaționale cu respectarea normelor standardului național SM 356:2023 „Informare şi Documentare. Înregistrarea Bibliografică. Descrierea Bibliografică: Cerinţe şi reguli de aplicare”, indexează conținuturile luând în calcul necesitățile informaționale în schimbare ale utilizatorilor, facilitând astfel identificarea exactă  și regăsirea rapidă a documentelor după criterii clare, conforme nevoilor utilizatorilor. Catalogul electronic este pus la dispoziția utilizatorilor în mediul online pe Platforma PRIMO (http://primo.libuniv.md).

Modalitățile de căutare sunt diverse: autor, titlu, subiecte, ISBN, ISSN, DOI, o parte din titlu, cuvânt din descriere, editură etc. Catalogul electronic oferă un șir de servicii moderne:

  • Căutări în resursele bibliotecii de la distanță, din orice punct care oferă acces la Internet;
  • Rapiditate și operativitate în regăsirea informației;
  • Rezervarea online a documentelor;
  • Acces le texte electronice (full text online);
  • Căutări concomitente în catalog, repozitorii instituționale, baze de date cu acces deschis;
  • Livrarea electronică a documentelor;
  • Acces lărgit la informație (accesarea cataloagelor a mai multor biblioteci).

Foto 5. Training. Resurse informaționale în sprijinul cercetării

Creșterea vizibilității cercetării științifice a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” se asigură prin Repozitoriul Instituțional Digital (http://dir.upsc.md:8080/xmlui/), înregistrat în registrul internațional Open DOAR (http://www.opendoar.org/), care stochează, conservă și diseminează producția științifică a UPSC. În prezent, în Repozitoriul Instituțional Digital, gestionat de bibliotecă integrează circa 6600 de titluri de publicații.

Accesul la resursele informaționale ale bibliotecii este asigurat prin site-ul  BȘ UPSC https://lib.upsc.md/.

Biblioteca sprijină cercetătorii și acordă servicii de înregistrare  în CROSSREF (http://www.crossref.org) și obținerea DOI (Digital Object Identifier) la articole din reviste științifice și culegeri ale conferințelor, facilitând integrarea în baze de date internaționale (Scopus, Web of Science, EBSCO, DOAJ etc.)

Foto 6. Workshop. Utilizarea softului Zotero pentru gestiunea referințelor

Sistemul de servire a utilizatorilor cuprinde: consultarea publicațiilor în 7 săli de lectură specializate, Centrul de Informare și Documentare cu o capacitate totală de 330 locuri și 2 săli de împrumut la domiciliu.Utilizatorii Bibliotecii beneficiază de următoarele servicii:

Servicii documentare

  • Asigurarea informațională și documentară a procesului de instruire și cercetare
  • Acces la resurse informaționale pe diferite suporturi (colecții de documente de bibliotecă, baze de date)
  • Împrumutul publicațiilor tipărite la domiciliu.
  • Împrumutul documentelor pentru consultare în sala de lectură
  • Primirea și asigurarea informațională a Buletinelor de cerere a utilizatorului.
  • Rezervarea documentelor pentru un anumit termen
  • Prelungirea termenului de împrumut al documentelor
  • Împrumutul interbibliotecar naţional

Servicii informaţionale, de referinţe, bibliometrice

  • Acces la instrumente și resurse de referințe
  • Cercetări bibliografice tematice
  • Servicii de referință și consultanță
  • Difuzarea selectivă a informațiilor
  • Zile de informare
  • Prezentări şi reviste bibliografice
  • Clasificarea articolelor științifice și atribuirea CZU la cerere
  • Redactarea listelor de publicații (Anexa la Raportul privind activitatea științifică și inovațională a UPSC)
  • Înregistrarea publicațiilor în baza de date Crossref și atribuirea DOI
  • Elaborarea bibliografiilor (e-bibliografiilor) la cerere în limitele documentelor din colecțiile bibliotecii
  • Elaborarea și pregătirea spre editare a Anuarului bibliografic „Contribuții științifice ale cadrelor didactice și cercetătorilor UPSC”
  • Elaborarea buletinelor informative Achiziții recente
  • Efectuarea analizelor bibliometrice ale publicațiilor cercetătorilor. Stabilirea indicelui Hirsch al autorilor

Servicii electronice

  • Acces la echipamentul bibliotecii (calculatoare, imprimante etc)
  • Acces la Internet
  • Acces local la colecția electronică
  • Acces online la catalogul electronic PRIMO
  • Acces online la Repozitoriul Instituțional
  • Acces la baze de date
  • Informarea utilizatorilor despre resursele informaționale, serviciile și facilitățile oferite prin intermediul site-ului bibliotecii și rețelelor de socializare
  • Livrarea electronică a documentelor (articole din publicații periodice, baze de date, capitole sau fragmente din cărți (scanare) prin e-mail
  • Organizarea expozițiilor virtuale
  • Organizarea evenimentelor virtuale

Servicii comunicative

  • Înregistrarea utilizatorilor
  • Turul sau prezentarea bibliotecii pentru utilizatori
  • Orientarea și îndrumarea utilizatorilor în spațiile bibliotecii
  • Instruirea utilizatorilor privind cultura informației
  • Organizarea evenimentelor cultural educative și științifice
  • Organizarea expozițiilor științifice, informative, tematice, jubiliare în format virtual
  • Oferirea materialelor promoționale ale bibliotecii
  • Elaborarea tutorialelor

Serviciile și facilitățile Bibliotecii sunt disponibile și prin intermediul site-ului oficial și al rețelelor sociale. De asemenea, sunt desfășurate activități online, totodată, este disponibil serviciul „Întreabă bibliotecarul”.Pentru a sprijini utilizatorii, au fost create mai multe tutoriale, printre care:

  • Catalogul electronic LibUniv;
  • Crearea referințelor bibliografice. Citarea resurselor de informare (SM ISO 690:2022);
  • Google Scholar / Academic – în ajutorul cercetătorului științific;
  • Crearea și utilizarea profilului ORCID pentru gestionarea identității cercetătorului ș.a.

Anuarul bibliografic „Contribuții științifice ale cadrelor didactice și cercetătorilor UPSC” adună în paginile sale publicațiile științifice ale autorilor, editate anual, având drept scop informarea utilizatorilor, dar și transmiterea acestei informații generațiilor viitoare. Lucrarea bibliografică include manuale, monografii, suporturi de curs, publicații metodico-didactice, materiale ale conferințelor, contribuții în reviste științifice, teze ale comunicărilor la congrese, simpozioane și conferințe naționale/internaționale. Anuarul bibliografic „Contribuții științifice ale cadrelor didactice și cercetătorilor UPSC” vine în sprijinul informațional al procesului de studii și cercetare, contribuind, în același timp, la creșterea vizibilității cercetării științifice. Anuarul bibliografic este accesibil în Repozitoriul Instituțional (http://dir.upsc.md:8080/xmlui/).

Biblioteca Științifică promovează și valorifică personalitatea profesorilor universitari de excepție prin elaborarea și editarea Bibliografiilor selective  după cum urmează:

  • Dumitru Patrașcu, doctor habilitat în științe pedagogice, Doctor Honoris Causa, profesor universitar, professor emeritus (2021);
  • Larisa Cuznețov, doctor habilitat în științe pedagogice, profesor universitar, professor emeritus (2021);
  • Aurelia Racu, doctor în științe pedagogice, doctor habilitat în științe istorice, profesor universitar, professor emeritus (2023);
  • Alexandru Burlacu, critic și istoric literar, doctor habilitat în filologie, profesor universitar (2024).

Foto 7. Expoziție Realizări științifice

Începând cu anul 2022, Biblioteca Științifică participă la lucrările Conferinței Științifice Internaționale  „Știință și Educație: Noi Abordări și Perspective”, prin lansarea secției Biblioteca Științifică, unde au loc dezbateri științifico-practice cu reprezentanți ai bibliotecilor universitare din țară și de peste hotare, privind diseminarea bunelor practici și acceptarea noilor provocări.

Biblioteca științifică se implică anual în diverse acțiuni de promovare a Accesului Deschis la informație, cu programe de activități privind prezentarea beneficiilor OA, promovarea și acceptarea politicilor OA în cadrul comunității universitare.

Pentru a informa comunitatea universitară despre achizițiile noi, lunar este editat și plasat pe site-ul bibliotecii Buletinul informațional Achiziții recente (https://lib.upsc.md/buletin-informativ-2025/ ). Anual sunt organizate peste 170 expoziții tematice și informative, în format tradițional și virtual (online), care promovează colecțiile bibliotecii universitare. Expozițiile din cadrul programului „Cunoaște publicațiile profesorului tău” reflectă rezultatele cercetărilor realizate de cadrele științifice și didactice ale UPSC.  Ciclul de expoziții virtuale Aniversări, dedicate  datelor jubiliare ale cadrelor didactice consacră meritele personalităților UPSC.

Biblioteca universitară se integrează activ în procesul științific și educațional al universității prin desfășurarea activităților de instruire, organizate în cadrul programelor de parteneriat: Biblioteca – Catedra, Biblioteca – Centrul de Formare Continuă, Biblioteca – Școala Doctorală, În ajutorul studentului anului I, În ajutorul masterandului. Anual, sunt desfășurate peste 100 sesiuni de instruire, la care participă circa 1500 de utilizatori. Scopul acestor activități constă în promovarea resurselor informaționale ale bibliotecii, instruirea utilizatorilor pentru o utilizare eficientă a acestora și dezvoltarea competențelor informaționale. În cadrul bibliotecii se desfășoară activități educative, mese rotunde și lansări de carte.

Necesitățile informaționale ale utilizatorilor sunt evaluate prin intermediul chestionarului  „Biblioteca universitară în viziunea utilizatorilor, scopul căruia este identificarea necesităților informaționale ale utilizatorilor, aflarea opiniei referitor la calitatea serviciilor și produselor informaționale, prestate de bibliotecă, condițiile și spațiile de lectură și recreere,  nivelul de asigurare cu tehnologiile moderne.

Foto 8. Training. Mediul online-mediu sigur pentru bibliotecari

În calitate de Centru Biblioteconomic Departamental și parte integrantă a Sistemului Național de Biblioteci din Republica Moldova, Biblioteca Științifică a UPSC oferă asistență metodologică bibliotecilor instituțiilor de învățământ (licee, gimnazii), profesional-tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar cu profil pedagogic din zona Centru, Sud și municipiul Chișinău (un total de 684 de biblioteci). Biblioteca recepționează, sintetizează, analizează și diseminează date statistice, identifică necesitățile de formare ale personalului de specialitate din bibliotecile din învățământ. Un loc esențial în activitatea metodologică a Centrului Biblioteconomic Dezvoltare (CBD) îl ocupă activitățile de instruire axate pe domeniul de specialitate: implementarea standardelor profesionale, funcționarea cadrului de reglementare, îmbunătățirea proceselor tehnologice, precum și promovarea experienței avansate și a practicilor de calitate.

Personalul de specialitate calificat  al Bibliotecii Științifice este esențial pentru funcționarea eficientă a  bibliotecii universitare, capabil să facă față cerințelor și așteptărilor comunității universitare, să acționeze creativ și flexibil, să fie un promotor activ al inovației și schimbării. Echipa bibliotecii este formată din 16 specialiști cu studii superioare în domeniul biblioteconomiei, informării și documentării, precum și în domenii adiacente. Personalul de specialitate al bibliotecii deține următoarele categorii de calificare profesională: categoria superioară – 2 persoane; categoria I – 10 persoane; categoria a II-a – 1 persoană.

Membrii echipei bibliotecii sunt implicați activ în sprijinirea procesului educațional și de cercetare, oferind acces la resurse informaționale variate, servicii moderne de bibliotecă și suport personalizat utilizatorilor. De asemenea, sunt implicați în desfășurarea activităților culturale, ateliere de formare și sesiuni de instruire în domeniul alfabetizării informaționale.

Bibliotecarii acordă o importanță deosebită formării profesionale continue, participând activ la cursuri de formare, ateliere, conferințe naționale și internaționale, precum și prin implicarea în proiecte instituționale, parteneriate naționale și mobilități internaționale. Este de menționat că doi membri ai colectivului sunt formatori naționali    în cadrul Centrului pentru Formare Continuă, în Programul de formare continuă pentru personalul din biblioteci al USM.

Formarea continuă la locul de muncă se remarcă prin organizarea de sesiuni interne de instruire și schimb de bune practici între colegi, care contribuie la consolidarea unei echipe competente, motivate și capabile să răspundă nevoilor informaționale ale utilizatorilor din mediul universitar. Prin susținerea formării continue, Biblioteca UPSC își reafirmă angajamentul față de calitate, inovație și excelență în serviciile oferite comunității universitare.

Statutul de formator național al personalului de bibliotecă contribuie la instruirea și mentoratul bibliotecarilor din diverse rețele de biblioteci din țară, conferă un rol de leadership în cadrul Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Consiliul Biblioteconomic Național, implicându-i în comisii de specialitate, grupuri de lucru și activități de consultanță metodologică. Biblioteca, prin personalul său calificat a participat la elaborarea și livrarea standardelor de calificare și competențe profesionale, contribuind la formarea profesională ale specialiștilor din domeniul biblioteconomiei și științei informării la nivel național.

Astfel, personalul de bibliotecă reprezintă un pilon esențial în susținerea procesului educațional și de cercetare, contribuind activ la formarea unei comunități academice informate, responsabile și deschise spre inovație. Rolul său rămâne fundamental într-o societate aflată într-o continuă transformare, în care accesul la informație de calitate este esențial. Recunoașterea importanței profesionale a bibliotecarului în sistemul educațional nu este doar un act de apreciere, ci și o investiție în calitatea și relevanța studiilor și a cercetării științifice. Prin profesionalism, deschidere și implicare, bibliotecarii contribuie în mod constant la dezvoltarea unei comunități academice active și bine informate.