O privire din cer: Teodor Macari – un giuvaer al picturii române

Total 665 vizualizări

Pe data de 13 martie 2019, la inițiativa Bibliotecii Ştiinţifice a Universităţii Pedagogice de Stat ”Ion Creangă”, în colaborare cu Facultatea Arte Plastice şi Design, s-a desfăşurat un eveniment cu genericul “Zi de comemorare. O privire din cer: Teodor Macari – un giuvaer al picturii române”. Evenimentul a fost organizat în scopul comemorării lui Teodor Macari – un adevărat artist plastic şi ilustru pictor acuarelist, cu o nestăvilită putere de imaginaţie, generată de puritatea creativă interioară.

Acest eveniment a debutat cu o expoziţie de carte reprezentativă cu genericul „Teodor Macari: 59 de ani de la naşterea profesorului de pictură (13.03.60 – 04.11.2018)”.

Pe lângă expoziţia de carte, realizată special pentru acest eveniment, invitaţii au avut ocazia să admire cele mai importante creaţii ale pictorului, vernisate în hall-ul Facultăţii.

Absolventul Institutului de Arte Plastice din Tallin, doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de pictură la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chisinău, pictorul Tudor Macari, expus în galerii si colecţii particulare din Republica Moldova, Romania, Germania, SUA, Polonia, Franța, Macedonia, Lituania, Elveția, Austria etc. pe parcursul vieţii sale a dat dovadă de o modestie a talentului său prin operele sale admirabile.

Studenţii şi invitaţii au rămas uimiţi şi copleşiţi de monumentalitatea cerului în creaţia lui Teodor Macari.

La realizarea evenimentului dat au participat profesorii de la facultate: Brigalda E., Vatavu A., Herţa V., Gobjilă A., Croitoru I., Ajder E., Samburic E., Botnari D. împreună cu rudele maestrului care prin vocile sale au apreciat talentul şi contribuția sa enormă în arta şi cultura contemporană.

You may also like...