Raportul Săptămânii Internaționale a Accesului Deschis 2023

𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬 𝟐𝟎𝟐𝟑 (𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐬 𝐖𝐞𝐞𝐤) este un eveniment global, care a ajuns în acest an la a șaisprezecea ediție. Tema declarată pentru anul 2023 este “Community Over Commercialization” – „Comunitatea mai presus de comercializare”.
𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐭 „𝐈𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐧𝐠𝐚̆” a aderat la acest eveniment global cu un program de activități pentru a convinge membrii comunității universitare să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.
La 23 octombrie 2023, la 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚̆ 𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐭 „𝐈𝐨𝐧 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐧𝐠𝐚̆”, a fost dat startul 𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐢 𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐥𝐚 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐞. În spațiile bibliotecii au fost afișate postere, organizate expoziții, distribuite materiale promoționale utilizatorilor.
În spațiile de lectură ale bibliotecii a fost desfășurată 𝐒𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐮𝐫𝐬𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐢𝐢 𝐒̦𝐭𝐢𝐢𝐧𝐭̦𝐢𝐟𝐢𝐜𝐞 𝐚 𝐔𝐏𝐒𝐂 – 𝐁𝐈𝐁𝐋𝐈𝐎𝐓𝐄𝐂𝐀 𝐃𝐄𝐒𝐂𝐇𝐈𝐒𝐀̆, pentru a crește conștientizarea și utilizarea resurselor disponibile în bibliotecă. Utilizatorilor au fost oferite resursele informaționale disponibile, informații și materiale promoționale despre platforme de informare privind Open Access, arhive deschise și publicații electronice.

𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩 𝐑𝐞𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐮𝐥 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐃𝐈𝐑 𝐒𝐏𝐔 – 𝐨 𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐢̂𝐧 𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬. În cadrul workshop-ului au fost puse în discuție următoarele subiecte: comunități, subcomunități și colecții actualizate; specificul înregistrării documentelor (articole, conferințe, fișe disciplinelor); indexarea documentelor (cuvinte-cheie, abstract).

𝐁𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐀𝐜𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐜𝐞𝐫𝐜𝐞𝐭𝐚𝐫𝐞. 𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞. Sesiunea de informare a fost realizată cu elevii claselor 10-12 a Liceului Teoretic Vasile Alecsandri din mun. Chișinău – partener al BȘ UPSC. În cadrul activității elevii au fost informați despre: apariția mișcării Accesului Deschis la Informație, inițiativele internaționale privind Accesul Deschis; strategiile Accesului Deschis; beneficiile Accesului Deschis; avantajele și dezavantajele Accesului Deschis la Informație.

You may also like...