EXPOZIȚIE ȘTIINȚIFICĂ ÎN CADRUL LANSĂRII DE CARTE
Joi, 8 iunie 2023, Sala de Lectură CFCL din cadrul Bibliotecii Științifice a Universității Pedagogice de Stat „ION CREANGĂ” din Chișinău, a inaugurat Expoziția științifică în cadrul Lansării de carte a 2 ghiduri metodologice:
- Prevenţia, evaluarea şi intervenţia psihologică: domeniul psihocomportamental : Ghid metodologic / Angela Cucer (coordonator ştiinţific), Jana Racu (coordonator ştiinţific), Iulia Racu [et al.] ; Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”, Institutul de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic. – Chişinău : [s. n.], 2022. – 220 p. ; fig., tab., an. – Bibliogr.: p. 137-147. – ISBN 978-9975-46-677-6.
- Batog, Mariana. Asigurarea suportului metodologic la dimensiunea afectivă pentru învăţământul primar şi gimnazial : (Ghid metodologic) / Mariana Batog ; coordonator ştiinţific: Angela Cucer ; Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”. – Chişinău : [s. n.], 2022. – 129 p. ; tab., fig., an. – Bibliogr.: p. 96-102. – ISBN 978-9975-46-662-2.
Publicațiile sunt rezultatul Proiectului de cercetare „Bazele teoretice și metodologice ale asigurării activității psihologice în sistemul de învățământ general din perspectiva abordărilor societale contemporane”, conducător de Proiect, Angela CUCER, doctor în psihologie, conferențiar cercetător.
Când o carte iese de sub tipar la lumină, se bucură sufletul și expresia acestei stări atât de nobilă se regăsește în răgazul pe care orice utilizator, prin labirintul cuvintelor, și-l permite mai ales la astfel de eveniment cultural organizat.
Tematica Expoziției de carte științifică organizată în cadrul Lansării de carte a pus în valoare rezultatele activității de cercetare a Laboratorului Asistență Psihologică în Educație din cadrul ICITT, UPS „Ion Creangă” prin expunerea la expoziție a celor 30 lucrări științifice: monografii, ghiduri metodologice, materiale ale conferințelor naționale și internaționale ale instituției etc.
Psihologi, pedagogi, studenți, masteranzi, doctoranzi din domeniul psihologiei, cât și alți specialiști din alte domenii încadrați în sistemul educațional au câștigat mai mulți autori, specialiști în psihologie, care au scris cu naturalețe și talent lucrările cu adevărat importante pentru cadrele didactice din învățământul general.
Specialiștii în psihologie, acordând atenție deosebită informației despre abordarea problemei de asigurare a asistenței psihologice în învățământul primar și gimnazial și a modalităților de aplicare a surselor și instrumentelor digitale în activitatea psihologului școlar din învățământul general au menționat că, lucrările vor servi drept surse de inspirație și suporturi didactice în activitatea didactică.
Modul în care a fost gândită și structurată expoziția de carte științifică, precum și problematica abordată direct și simplu în lucrările expuse a atras și pe formatori, cercetători, masteranzi din învățământul general, familiarizându-se cu informații utile atât la metode de evaluare/psihodiagnostic ale afectivității elevilor de vârstă școlară mică și preadolescentă, cât și tehnici, exerciții și recomandări psihologice cu impact pozitiv asupra elevilor.
Exprimându-și satisfacția cu privire la varietatea lucrărilor științifice prezentate, cei 25 vizitatori ai expoziției au înțeles că „Lectura creează opera, o face să existe, să se destăinuie ca sensuri, ca finalitate, ca posibilă descifrare și cunoaștere a lumii” (Ion Vlad).
Impresionați de conținutul valoros al lucrărilor științifice, participanții expoziției au apreciat energia și voința autorilor, remarcând utilitatea acestor lucrări în învățământul preuniversitar și universitar, subliniind că, fără un profesionalism bine dezvoltat, fără vederi largi, fără voință, nu se poate scrie asemenea valori și nu se pot obține rezultate remarcabile în cercetare.
Elizaveta GLOBA, bibliotecar principal,
BȘ UPSC, SL CFCL